Booking.com’un internet güvenlik direktörü Marnie Wilking, yapay zekanın seyahat dolandırıcılığında bir patlamaya yol açtığı uyarısında bulundu. Son 18 ayda bu konuda ‘yüzde 500 ile 900 arasında bir artış’ olduğunu ifade eden Wilking, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının piyasaya çıkmasından bu yana, insanların finansal bilgilerini vermeleri için yapılan dolandırıcılıklarda belirgin bir artış olduğunu söyledi.
‘CHTGPT PİYASAYA SÜRÜLDÜKTEN SONRA ARTIŞ BAŞLADI’
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, e-posta hizmetlerinin başlamasından bu yana e-dolandırıcılığın olduğunu kaydeden Wilking, “Ancak ChatGPT piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra artış başladı. Saldırganlar, bugüne kadar yaptıklarından çok daha iyi bir şekilde e-postaları taklit etmek için yapay zekayı kullanıyorlar” diye konuştu.
GENELLİKLE BOOKING VE AIRBNB SİTELERİ HEDEF ALINIYOR
Kimlik avı saldırıları ya da başka bir deyişle e-dolandırıcılık genellikle sahte, ama çok ikna edici görünen rezervasyon linkleri gönderilerek, insanlar kart bilgilerini vermeye ikna edilerek çalışıyor. Dolandırıcılar, seyahatle ilgili dolandırıcılıklarda genellikle Booking.com ve Airbnb gibi popüler konaklama hizmetlerini hedef alıyor.
Kullanıcıların ödemeleri yapmalarının ardından dolandırıcılar ya iz bırakmadan ortadan kayboluyor ya da gönderilen başka mesajlarla daha fazla para almaya çalışıyor.
‘YAPAY ZEKA KULLANIMI, TESPİTİ GÜÇLEŞTİRİYOR’
Öte yandan, bu tür dolandırıcılıklar onlarca yıldır var. Yazım ve dilbilgisi hataları bu tip e-postaların dolandırıcılık faaliyetleri kapsamında olmasına dair bazı işaretler taşıyor. Ancak, Kanada’nın Toronto kentindeki Collision Teknoloji Konferansı’nda konuşan Wilking, yapay zekanın gerçekçi görüntüler ve birden fazla dilde çok daha doğru metinler üretebilmesinin bunların tespit edilmesini zorlaştırdığını söyledi.
Otellere ve seyahat edenlere iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmaları çağrısında bulunan Booking.com internet güvenlik direktörü Wilking, bunun ‘kimlik avı ve kimlik bilgilerinin çalınmasıyla mücadele etmenin en iyi yolu’ olduğunu dile getirdi. Wilking ayrıca insanları e-postalardaki linklere tıklarken eskisinden daha dikkatli olmaya çağırdı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)